Olej tamanu – naturalny kosmetyk o wielu zastosowaniach

Olej tamanu pochodzi z Azji i Oceanii. Uzyskuje się go w drodze tłoczenia pestek z owoców drzew rosnących w lasach tropikalnych. Mieszkańcy tamtych rejonów używają ten specyfik głównie jako środek przeciwsłoneczny, ponieważ zabezpiecza skórę przed promieniami UV. Jednak okazuje się, że ma on o wiele więcej walorów zarówno pielęgnacyjnych, jak i leczniczych.

Szerokie zastosowanie olej tamanuolej tamanu znajduje w kosmetyce dermatologicznej pomagając w pielęgnacji cery trądzikowej oraz wielu defektów skóry, jak wypryski, zaskórniki, blizny, rozstępy, podrażnienia, suchość, łupież czy łuszczyca.

Skład chemiczny oleju tamanu jest bardzo bogaty w związki przeciwzapalne, kojące, nawilżające, wygładzające, odżywcze, regenerujące oraz przeciwbólowe czy zmniejszające obrzęki.

Ten niezwykle wszechstronny preparat jest stosowany jako samodzielny kosmetyk lub dodawany do innych o bardziej złożonym składzie. Używany jest do pielęgnacji każdego rodzaju cery profilaktycznie lub leczniczo, żadne badania nie wykazały szkodliwych skutków ubocznych. Olej tamanu sprzyja regeneracji zniszczonej skóry, odbudowuje komórki, nawilża, pielęgnuje oraz wzmacnia ochronę lipidową i podnosi odporność.

Oprócz właściwości wykorzystywanych w pielęgnacji i leczeniu dermatologicznym, ciekawym zastosowaniem tego oleju jest łagodzenie dolegliwości reumatycznych oraz bólu gardła, a dawkowany punktowo kuruje zajady oraz owrzodzenia.

Leave a Reply